Contactaţi-ne: 0787423561

Animăluțe de rasă sau „maidaneze”?

Sunt întrebat foarte des de oameni care doresc să aibă un animal de companie despre ce tip de rasă să aleagă sau dacă rasa pe care o preferă este o alegere bună. Părerea mea personală, dar și profesională este că dacă nu ții neapărat să fii „la modă” sau nu intenționezi să crești și să dresezi un animal pentru a participa în competiții, te poți îndrepta către adăposturile unde se găsesc animale metise, care au mare nevoie de un cămin și de un stăpân iubitor. Animalele din adăposturi, ca și cele luate direct de pe stradă, de multe ori salvate din situații de risc, fie acestea pisici sau câini, vor oferi foarte multă iubire și în final, tot la fel de multă satisfacție ca și cele de rasă. Pot chiar să aibă o speranță de viață mai bună, fiind de multe ori mai sănătoase decât cele de rasă. Acest lucru se datorează faptului că, statistic, cu cât o rasă este mai pură, există posibilitatea de cosangvinizare, ceea ce duce și la probleme genetice. Nefiind foarte bine controlate împerecherile, mai ales în trecut, la animalele de rasă pură pot apărea diverse boli din cauza combinării genelor recesive la împerecheri.

 

Dacă ai anumite criterii practice după care îți alegi un animal de companie, de exemplu dacă ai o problemă cu părul de animale, ar fi ideal să îți iei un cățel din rasa Caniche, iar dacă vrei o felină, poți alege pisica Sfinx. Aceasta este de multe ori considerată ciudată sau chiar urâtă, însă este vorba doar de un stereotip de gândire. Într-adevăr, aceste pisici arată diferit față de cele cu păr lung sau de lungime medie, însă nu ar trebui să le tratăm în baza unei preconcepții, pentru că sunt foarte iubitoare, plăcute la atingere și mângâiere, cu o piele foarte fină și caldă. Dacă totuși vrei o pisicuță cu aspect „clasic”, trebuie să știi că părul lung se curăță mai ușor din locuință decat cel de lungime medie, în măsura în care acesta e un criteriu important pentru tine.

 

În ceea ce priveste alergiile, cei care suferă de așa ceva scapă de multe ori tocmai pentru că își iau un animal și astfel se imunizează. Am vazut multe cazuri de acest gen în cariera mea, atât la adulți cât și la copii. Iar pentru copii mai există și multe alte beneficii în afară de imunizarea la alergii, aceștia dezvoltându-se și psiho-emoțional mai armonios în prezența cățeilor și a pisicilor, devenind mai calmi și mai echilibrați. Iar acest lucru se întâmplă indiferent dacă animăluțul ales este de rasă sau maidanez.

 

Dr. Florentin Vrînceanu

Medic Veterinar, Fondator și Coordonator clinica Novavet

You might also like

Subscribe to Our Newsletter